• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • ГОЛОДОМОР – ЧОРНА СПОВІДЬ МОЄЇ ВІТЧИЗНИ

ГОЛОДОМОР – ЧОРНА СПОВІДЬ МОЄЇ ВІТЧИЗНИ

2018-11-26

/Files/images/28452-1u.jpg

«Ні труни, ні хрестів І ні тризни!

Прямо в яму, На віки-віків!

Чорна сповідь Моєї Вітчизни

І її затамований гнів»

А. Листопад

Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.

Відкриті архівні документи ще і ще раз засвідчують, що авторами геноциду, штучного голодомору, фізичного знищення народу стали тодішня правляча влада, радянський політичний режим.

Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.

По відзначенню чергової річниці Голодомору і вшануванню пам’яті його жертв потрібно донести правду сучасникам про цю трагедію.

Тому до цієї дати вчитель Скибінська Л.С. організувала і провела цикл заходів «Голодомор – чорна сповідь моєї Вітчизни».

Було проведено у 8 класі круглий стіл пам’яті «Три колоски, закуті дротом» на якому учнів ознайомили із трагічними сторінками тих страшних подій української історії, зокрема і фактами Голодомору безпосередньо в нашому краї.

Учнями 6 класу було презентовано фото-вернісаж «Голод 33-го», на якому були представлені ілюстровані матеріали та спогади очевидців тієї страшної трагедії.

Був проведений огляд літератури «І пам’яті свіча не згасне…», під час якого бібліотекар Панцир Т.В. ознайомила присутніх з книжковими виданнями, в яких міститься інформація про страшні роки голодомору в Україні.


Смуток огортає душу, коли вчитуєшся й осмислюєш рядки архівних документів, вислуховуєш сповнені печалі розповіді очевидців Голодомору, штучно створеного в Україні. Але правду про це повинні знати всі, якою б гіркою вона не була. Саме з цією метою була проведена виховна година пам’яті і скорботи «Голод 33-го – біль душі і пам’ять серця». Учні переглянули відеофільм з елементами хроніки про передумови створення штучного голоду в Україні. Учні по черзі зачитували хвилюючі спогади очевидців Голодомору. Наприкінці заходу присутні вшанували пам’ять померлих хвилиною мовчання.


Для учнів 5 класу підготовлено інформаційний стенд «Український народ: випробування голодом», який експонується у кабінеті історії.

Його метою було висвітлення теми Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, усвідомлення його трагізму у долі рідного народу, формування громадянської відповідальності за майбутнє Вітчизни, сприяння зростанню патріотичних почуттів на засадах особистого розуміння історії.

Матеріали стенду містять інформацію про події 1932-1933 рр. на території України, коли під час масового, ретельно спланованого радянським тоталітарним режимом голоду загинули мільйони мешканців сіл і міст. З огляду на масштабність втрат, тотальний характер та численні негативні наслідки, дія яких триває й дотепер, Голодомор 1932-1933 рр. вважається найбільшою трагедією української історії ХХ століття.

В шкільній бібліотеці де експонується книжкова виставка пам’яті «Голод 33» представлені документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль, спричинені тоталітарним режимом.

Голодомор 1932-1933 років в Україні назавжди залишиться в нашій пам’яті, як одна з найстрашніших сторінок минулого, тому що пам’ять – це нескінченна книга, в якій записано все життя: і життя людини, і життя країни.

Кiлькiсть переглядiв: 276

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930